Wypełniam PIT-37 po raz pierwszy i totalnie się gubię. Znacie jakieś proste programy albo narzędzia online, które by mnie poprowadziły krok po kroku? Słyszałem o e-Deklaracjach, ale nie wiem czy łatwo to ogarnąć. Czy ktoś z was już to robił i może powiedzieć, czy warto się bawić w programy, czy lepiej iść do biura rachunkowego? Nie chcę przepłacać, ale nie chciałbym też popełnić błędu. Każda rada się przyda :)
Mam problem z rozliczeniem PIT-37, jak się za to zabrać?
Ja korzystam z Pitax, działa spoko.
U mnie świetnie sprawdza się e-pity, szybko i bez problemu.
chyba kiedyś czytałem, że lepiej skorzystać z usług biura rachunkowego, ale nie jestem pewny.
też mam z tym problem, czekam na odpowiedzi.
wypełniam w excelu potem kopiuję do systemu, działa.
podbijam temat, bo mi też się przyda.
Zwróć uwagę na terminy – pity 37 składa się do końca kwietnia, jeśli przekroczysz termin to będziesz miał karę. Przygotuj dane z PIT-11 od pracodawcy, informacje o składkach ZUS i ewentualne ulgi podatkowe (np. rehabilitacyjną). Dobrze jest zrobić sobie listę odliczeń przed wypełnianiem formularza.
to pytanie mi się ostatnio nasunęło, ktoś coś?
Fajny wątek, sam planowałem o to zapytać.
Ja na początku korzystałem z płatnego programu, ale w tym roku spróbowałem MF i jest ok, zaoszczędziłem kasę.
Interesuje mnie ten temat, będę zaglądać.
Jeśli nie chcesz bawić się w e-deklaracje, to w bankach często są dostępne zakładki "PIT za darmo" i tam online proces jest jeszcze prostszy – po zalogowaniu dane są częściowo wypełnione. Ja z tego korzystam od dwóch lat, a jedyna rzecz jaką muszę dodać to odliczenia na dzieci i darowizny.
Robiłem to rok temu w urzędzie skarbowym, czekałem 2 godziny na kolejkę, teraz wolę online.
wydaje mi się, że program MF sam liczy kwoty, ale nie jestem ekspertem.
Dzięki za poruszanie tematu, przyda się.
Możesz też pobrać darmowy program Ministerstwa Finansów – e-Deklaracje Desktop. Instalujesz, wybierasz formularz, wpisujesz dochody z PIT-11, program podpowiada Ci odliczenia i na końcu generuje plik do wysłania. Dołączasz podpis elektroniczny albo wysyłasz przez ePUAP. U mnie bez większych problemów.
Ja w tamtym roku ogarnąłem PIT-37 przez portal ePUAP. Wystarczy zalogować się profilem zaufanym, wypełnić formularz online i wysłać jako e-deklarację. Cały proces trwał mi może 15 minut, a system sam obliczył podatek. Najważniejsze to mieć wszystkie PIT-y od pracodawcy i ewentualnie druk PIT-11. Prostota jest super.
Ja robię to zawsze przez MF, polecam.