ostatnio byłam z kimś pierwszy raz i czuję się dziwnie. trochę głowa mi pęka od myślenia czy to normalne, że się stresowałam i bolało mnie trochę. chciałabym wiedzieć jak inni to przeżywali, może macie jakieś rady jak sobie poradzić z emocjami po? :)
Jak to u Was było z utratą dziewictwa?
Ja raczej nie mam wielkich rad, poza tym by się nie zestresować za bardzo.
Też się nad tym zastanawiałam, daję +1 do tematu.
Przy pierwszym razie często spotyka się suchość, więc warto użyć lubrykantu na bazie wody. To zmniejsza dyskomfort, a całość staje się przyjemniejsza.
Spoko, każdy ma inne tempo i nie ma co się spieszyć.
Wydaje mi się, że to zupełnie normalne, każdy inaczej reaguje fizycznie i psychicznie.
U mnie było spoko, po prostu luz i szczera gadka :)
Ważne żebyś dała sobie czas na oswojenie się z całą sytuacją. U mnie pomogło szczerze porozmawiać z partnerem, co nam się podobało, a co bolało. Dzięki temu następnym razem było o wiele lepiej i mniej stresu.
Może następnym razem spróbujcie innej pozycji albo po prostu więcej czasu na rozgrzewkę, wtedy mniej boli.
Podbijam, bo też bym chciała usłyszeć jakieś historie.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale gdzieś czytałam, że warto przed seansem obejrzeć jakieś poradniki, żeby mniej się spinać.
Ja straciłam dziewictwo dopiero po 20 urodzinach i byłam zdenerwowana tak samo jak Ty. Pomogło ciepłe oświetlenie i ulubiona muzyka na spokojnie.
Moja pierwsza noc była trochę chaotyczna, ale potem następnym razem było już lepiej jak bardziej się rozluźniłam.
Pamiętaj też o antykoncepcji i zabezpieczeniu – to ważne, żebyś mogła czuć się bezpiecznie i naprawdę skupić się na przyjemności.