Siedzę w szoku po tym, jak dowiedziałam się, że mój partner mnie zdradził. Nie wiem, czy chcę zostać w tym związku czy zakończyć wszystko. Z jednej strony go kocham, z drugiej czuję ogromną złość i zawód. Próbowaliśmy rozmawiać, ale on się zamyka, a ja nie potrafię przestać myśleć o tym, co się stało. Co robić dalej? Macie jakieś porady albo własne historie, jak poradziliście sobie po zdradzie?
Zdrada partnera – co dalej z nami?
Trzymaj się, nie jesteś sama.
Ważne, by nie podejmować decyzji pod wpływem emocji.
Wydaje mi się, że czas leczy rany, ale nie wiem czy to wystarczy.
Podbijam temat, jestem ciekawa dalszych rad.
Też mam pytanie o to, bo ciężko mi zrozumieć, co dalej.
Ja bym najpierw ochłonęła i dała sobie czas.
U mnie pomogła szczera rozmowa, reszta poszło sama.
Miałam kiedyś podobną sytuację, poszłam na terapię par i udało się nam odbudować zaufanie. Nie było łatwo, ale warto było.
Racja, zdrada to duży problem.
Przeszedłem to pół roku temu, najpierw się wyprowadziłem i dałem sobie przestrzeń. Potem wróciliśmy z czystą kartą, ale musieliśmy ciężko nad sobą pracować.
Może najpierw spróbować mediacji u kogoś neutralnego, to pomaga ułożyć myśli. Porozmawiajcie przy odpuszczonej atmosferze i bez oskarżeń. Zobaczycie, czy dochodzicie do wspólnego stanowiska.
Da się to jakoś ogarnąć, ale wymaga pracy.
Odcięłam się na tydzień, to pomogło mi zrozumieć sytuację.
Może warto porozmawiać z kimś zaufanym, tylko nie jestem pewna jak to zacząć.
Warto też przeprowadzić analizę, co doprowadziło do zdrady. Często to zaniedbane relacje, brak komunikacji czy rutyna. Trzeba to usunąć z korzeniami.
Nie jestem pewna, czy da się to kiedykolwiek zostawić za sobą.
Na początku warto zastanowić się, czy czujesz jeszcze do niego uczucie i czy oboje jesteście skłonni nad tym pracować. Uczciwa rozmowa to podstawa, a potem ewentualnie para terapia. Bez szczerości nie ma ratunku.
To naprawdę trudna chwila, życzę Ci wytrwałości.
Ja po zdradzie byłem w totalnym dołku. Pamiętam, że najbardziej pomogło mi skupienie się na sobie: nowe hobby, sport. Dzięki temu odzyskałem pewność.