Siedzę w pracy już prawie 3 miesiące i właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Trochę się stresuję, bo nie wiem kiedy puścić tę informację dalej. Z jednej strony chcę zabezpieczenia przed zwolnieniem, z drugiej nie chcę wywoływać plotek zanim sama się nie przyzwyczaję. Słyszałam różne opinie: że po pierwszym USG, że po 12 tygodniu. Jak to ogarnąć bez dramatu? Będę wdzięczna za wszystkie rady :)
Kiedy najlepiej powiedzieć pracodawcy o ciąży?
W przypadku pracy fizycznej albo w trudnych warunkach dobrze jest uprzedzić pracodawcę trochę wcześniej, żeby móc zmienić stanowisko lub warunki pracy bez ryzyka.
Jeśli masz umowę o pracę, od momentu zgłoszenia ciąży pracodawca nie może wypowiedzieć ci umowy. Warto więc wcześniej porozmawiać i ustalić plan urlopu macierzyńskiego.
Ja bym powiedziała jak najszybciej, żeby uniknąć plotek ;).
Nie zapomnij o zaświadczeniu od lekarza – jak tylko lekarz potwierdzi ciążę i określi jej wiek, daj kopię pracodawcy. To zabezpieczy cię formalnie.
Nie wiem czy trzeba to zgłaszać tak oficjalnie, może wystarczy mail?
Chyba najlepiej po pierwszym USG, ale nie wiem czy to dobra opcja.
U mnie w firmie lepiej od razu gadać, potem bez sensu tajemnic robić.
Byłam w podobnej sytuacji – powiedziałam po 11. tygodniu i dali mi lżejsze obowiązki, uważam, że to było super rozwiązanie.
Też mam podobny dylemat, czekam na rady.
Przepisy nie narzucają konkretnego terminu na poinformowanie pracodawcy, ale z praktyki lepiej zrobić to po ukończeniu 12. tygodnia, wtedy ryzyko poronienia spada i masz już prawa do ochrony przed zwolnieniem.
Generalnie zgłoszenie ciąży to twoja sprawa, ale lepiej mieć formalne potwierdzenie zanim firmowe plotki się rozkręcą.
Wydaje mi się, że najpierw warto porozmawiać z HR, ale nie jestem pewna.
Mi szefowa kazała poczekać do 16. tygodnia, bo podobno u was w dziale to norma, ale i tak czułam się nerwowo.
Podbijam temat, bo sama się zastanawiam.
Ja czekałam do 14. tygodnia i było spoko, ale każdy ma inaczej.