ostatnio u mojego wałacha zauważyłam grudę na nogach, skóra sucha i popękana. nie chcę przesadzić z chemią, ale też nie wiem czy da się to ogarnąć domowymi sposobami. spotkał się ktoś z tym, może macie sprawdzone preparaty albo proste metody? na internecie sporo opinii, ale wolałabym usłyszeć realne doświadczenia. pzdr
Gruda u koni – jak to wyleczyć?
chyba słyszałam o maści z propolisem na grudę
też się nad tym zastanawiam
Weterynarz zalecił mi kąpiele z dodatkiem soli Epsom – to pomaga rozluźnić i oczyścić grudę. Później smarowałam to zwykłą jodynką albo spirytusem kamforowym. Taki zabieg powtarzałam co drugi dzień i problem zniknął po 10 dniach.
Możesz spróbować preparatu z ichtiolem – ma działanie przeciwzapalne i drożdżakobójcze. Zacznij od dokładnego oczyszczenia zmian letnią wodą, potem wcieraj ichtiolową maść dwa razy dziennie. Po kilku dniach widać poprawę, a później stosuj jeszcze emolienty żeby nie wysuszyć.
Przyłóż uwagę do typu uwięzienia kończyn – stały kontakt z wilgocią i moczem pogarsza grudę. Jeśli masz możliwość, utrzymuj stałą czystość i suchą ściółkę. Bez tego żadna maść nie pomoże.
Moja klacz miała grube strupy, po tygodniu regularnych kąpieli z solą Epsom i cienkiej warstwy maści cynkowej grud zszedł całkowicie
ja smarowałam jodynką i było spoko
ciekawe czy ktoś jeszcze ma sposób
U mnie problem nasilał się przy dużej wilgotności, dlatego zmieniłam ściółkę na bardziej przepuszczającą powietrze i było lepiej
spróbuj maść cynkową, u mnie ogarnęła temat
ja bym bandażował po każdym myciu
nie jestem pewna, ale może warto spróbować kąpieli z nagietkiem
Warto zadbać też o dietę – niedobory witaminy A i E mogą osłabiać skórę. U mnie po dodaniu do paszy oleju lnianego zmiany szybciej się goiły. Oprócz leczenia miejscowego to spory plus.
Kiedyś stosowałam maść z ichtiolem, super odciągała ropę i przyspieszała gojenie. Polecam zamiast ciężkich kremów
Wet przyszedł i zrobił opatrunek z parafiny, po zdjęciu wszystkiego grud wyglądał już dużo lepiej
Stosowałem też olej z czarnuszki w paszy – skóra ogólnie lepiej się regenerowała, grud goił się szybciej
wydaje mi się, że rumianek może mieć działanie kojące
chyba najlepszy jest weterynarz, ale domówa może pomóc
fajnie by było znaleźć coś prostego