Chciałbym uruchomić platformę do dyskusji w sieci, ale nie wiem gdzie zacząć. Słyszałem o Discourse, phpBB i myBB – ale co będzie najprostsze? Zależy mi na łatwej obsłudze i niezbyt częstych aktualizacjach. Budżet mam ograniczony, więc wolałbym coś darmowego lub taniego. Ktoś ogarnia temat i może doradzić? :)
Gdzie najlepiej uruchomić własną platformę dyskusyjną?
Podbijam, też muszę w końcu coś takiego ogarnąć.
Prowadzę małe forum na Discourse od pół roku, wszystko działa stabilnie, ale początki bywają trudne jak nie znasz Dockera.
Jeśli budżet masz ograniczony, to phpBB na tanim hostingu będzie spoko – instalacja sprowadza się do wrzucenia plików i konfiguracji bazy. Discourse wymaga Dockera i trochę więcej zachodu, ale ma nowoczesny wygląd i cały czas jest rozwijane. myBB jest prostszy niż phpBB, ale ma mniej wtyczek. Ogólnie zastanów się, czy wolisz gotowe rozwiązanie w chmurze (np. Vanilla Cloud) czy własny serwer.
Wydaje mi się, że Flarum też jest ciekawy, ale nie wiem czy to już gotowe narzędzie do dużej społeczności.
Możesz też rozważyć płatne platformy w chmurze typu Muut lub Vanilla, nie trzeba nic instalować, ale koszt może być większy.
Ja bym brał Discourse, ogarnięte to jest fajnie i ładny wygląd.