Mam egzekucję komorniczą na pensji i ledwo wiążę koniec z końcem. Chciałbym uregulować sprawę, ale nie mam różowej gotówki na spłatę od razu. Słyszałem o rozłożeniu długu na raty, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Czy ktoś przeszedł przez to i może podpowiedzieć, od czego zacząć? Boję się, że jeśli nic nie zrobię, to dług będzie rósł. Każda rada się przyda. Dzięki!
Jak spłacić dług u komornika i uniknąć dodatkowych kosztów?
Podbijam temat, bo sam nie wiem co robić
Ja się dogadałem na raty i spłacam po trochu, działa ;)
Często komornik proponuje wzór umowy na rozłożenie długu, który można pobrać w biurze. Lepiej od razu złożyć oświadczenie o dochodach i zgłosić swoją propozycję rat. Pamiętaj, żeby zachować kopie wszystkich dokumentów i dowody przekazania środków.
chyba trzeba wysłać do komornika oświadczenie o stanie majątkowym i poprosić o ulgę, ale nie pamiętam szczegółów
Miałem komornika za zaległości w ZUS, poszedłem na mediacje i udało się rozłożyć wszystko na 12 rat 😊 spłacałem przez rok, wszystko ok
U mnie po telefonie do kancelarii komorniczej ugoda poszła gładko
Najpierw sprawdź dokładnie wysokość zadłużenia u komornika, bo czasem są doliczane odsetki w niewłaściwej kwocie. Możesz też wysłać wniosek o rozłożenie długu na raty – komornik ma obowiązek rozpatrzyć taką prośbę. Jeśli sytuacja finansowa jest ciężka, warto też porozmawiać z prawnikiem lub radcą prawnym, który pomoże przygotować ugodę.
U mnie było podobnie, tylko dług miałem wobec firmy windykacyjnej, ale komornik potem wziął sprawę. Wypisałem oświadczenie o zarobkach i zaproponowałem 5 rat, zgodzili się. Do dziś spłacam i luz.
Nie mam takiego doświadczenia, ale obserwuję ten wątek z nadzieją że ktoś bardziej ogarnięty coś doradzi